Poradnia Dietetyki Klinicznej „DietoVita”

Tadeusza Kościuszki 229, Katowice, HolsaMed.

 

©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kontakt

Nietolerancja histaminy

16 czerwca 2022
Krem z brokołów z pesto

Histamina jest to amina biogenna - związek, który występuje w organizmie pod naturalną postacią, na przykład w płytkach krwi. Z uwagi na to, że jest ona wytwarzana przez Nasz organizm tolerowana jest przez większość osób prawidłowo, bez odchyleń w postaci nietolerancji. Problemem jest zaburzenie rozkładu histaminy przez enzym DAO (diaminooksydaza), przy zbyt dużym stężeniu aminy w organizmie (powyżej 500 mg/kg żywności).
 

W jakich schorzeniach obserwuje się nietolerancję histaminy?

 

  • Choroby zapalne jelit, np. Choroba Leśnioweskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • Nieswoiste zapalenie jelit, SIBO i/lub IMO
  • Przewlekłe choroby nerek i wątroby
  • Niedobory pokarmowe - głównie witaminy B6, cynku czy miedzi, które są kofaktorami DAO
  • Długotrwałe stosowanie leków przeciwdepresyjnych, długotrwała sterydo- i antybiotyko- terapia

 

Podstawą leczenia jest...

 

DIETA. Złą wiadomością jest fakt, że wymaga ona ogromnego zaangażowania pacjenta. Żywienie antyhistaminowe powinno być dobrane, przez dobrego dietetyka, ponieważ jest to szereg wykluczeń i eliminacji - histamina występuje w dużej grupie produktów spożywczych. Uważa się, że wysoka zawartość histaminy dla osób z nietolerancją do 100 mg/kg produktu oraz 2 mg/l w alkoholu. NATOMIAST kluczowa jest obserwacja samego pacjenta odnośnie reakcji niepożądanych, dla przykładu 50 g truskawek (które stanowią produkt do wykluczenia) nie da żadnych objawów, a 100 g już tak. 

 

Podkreślić warto, że są produkty, które należy wyeliminować całkowicie z uwagi na wysoką zawartość histaminy i są to:

 

  • ser cheddar
  • camembert 
  • drożdże i ekstrakty
  • wędzona makrela
  • szampan wytrawny
  • wino czerwone
  • salami
  • kiełbasa 
  • szynka parmeńska
  • owoce morza
  • surowe i wędzone mięsa
  • awokado, śliwki, bakłażan
  • pomidor i jego przetwory
  • ocet (spirytusowy, jabłkowy) i produkty z octem (np. ketchup)
  • kiszonki
  • śliwki, dojrzałe banany
  • zielona herbata 

 

 

Niestety to nie koniec. Istnieją produkty, które stymulują uwalnianie histaminy w żołądku oraz jelicie cienkim i zmniejszają aktywność DAO - mogą nasilać objawy nietolerancji:

 

  • Czekolada i kakao
  • Cytrusy, ananas, kiwi, papaja, truskawki
  • Orzechy - zwłaszcza nerkowce i włoskie
  • Skorupiaki
  • Niektóre konserwanty i przyprawy, np. cynamon, estragon, gałka
  • muszkatołowa

 

Żywienie i komponowanie posiłków w każdej diecie eliminacyjnej jest dla pacjenta skomplikowane, wymaga zaangażowania, ponieważ tylko w taki sposób poprawimy komfort życia. Problemy bywają złożone, nakładające się, np. SIBO + nietolerancja histaminy. Pomocny jest wtedy dobry dietetyk kliniczny, który jednocześnie skomponuje jadłospis oparty o Low FODMAP oraz nietolerancję histaminy (TAK, to da się połączyć!). Słowem podsumowania - wiele zależy od dobrego specjalisty oraz poświęcenia pacjenta.

 

Zobacz również