©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt
Histamina jest to amina biogenna - związek, który występuje w organizmie pod naturalną postacią, na przykład w płytkach krwi. Z uwagi na to, że jest ona wytwarzana przez Nasz organizm tolerowana jest przez większość osób prawidłowo, bez odchyleń w postaci nietolerancji. Problemem jest zaburzenie rozkładu histaminy przez enzym DAO (diaminooksydaza), przy zbyt dużym stężeniu aminy w organizmie (powyżej 500 mg/kg żywności).
W jakich schorzeniach obserwuje się nietolerancję histaminy?
Podstawą leczenia jest...
DIETA. Złą wiadomością jest fakt, że wymaga ona ogromnego zaangażowania pacjenta. Żywienie antyhistaminowe powinno być dobrane, przez dobrego dietetyka, ponieważ jest to szereg wykluczeń i eliminacji - histamina występuje w dużej grupie produktów spożywczych. Uważa się, że wysoka zawartość histaminy dla osób z nietolerancją do 100 mg/kg produktu oraz 2 mg/l w alkoholu. NATOMIAST kluczowa jest obserwacja samego pacjenta odnośnie reakcji niepożądanych, dla przykładu 50 g truskawek (które stanowią produkt do wykluczenia) nie da żadnych objawów, a 100 g już tak.
Podkreślić warto, że są produkty, które należy wyeliminować całkowicie z uwagi na wysoką zawartość histaminy i są to:
Niestety to nie koniec. Istnieją produkty, które stymulują uwalnianie histaminy w żołądku oraz jelicie cienkim i zmniejszają aktywność DAO - mogą nasilać objawy nietolerancji:
Żywienie i komponowanie posiłków w każdej diecie eliminacyjnej jest dla pacjenta skomplikowane, wymaga zaangażowania, ponieważ tylko w taki sposób poprawimy komfort życia. Problemy bywają złożone, nakładające się, np. SIBO + nietolerancja histaminy. Pomocny jest wtedy dobry dietetyk kliniczny, który jednocześnie skomponuje jadłospis oparty o Low FODMAP oraz nietolerancję histaminy (TAK, to da się połączyć!). Słowem podsumowania - wiele zależy od dobrego specjalisty oraz poświęcenia pacjenta.